Hoe is het Repair café oorspronkelijk ontstaan?
Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma, een Nederlandse milieuactiviste en voormalig journalist.
Postma schreef eerst over het hoger onderwijs en richtte
zich daarna op duurzaamheid en het milieu.
Zij zet zich sinds 2007 op vele manieren in voor duurzaamheid op lokaal niveau. Het eerste Repair Café organiseerde Martine op 18 oktober 2009 in Amsterdam-West en het was een groot succes. Wat begon als een middagje voorwerpen repareren, is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met 2500 Repair Cafés in meer dan 40 landen en 540.000 reparaties per jaar.
De Leopold Kohr-prijs voor mensen en initiatieven die
zich inspannen voor een duurzamere wereld.
Martine Postma (tweede van links op de foto) heeft onlangs op 9 september 2022 de Leopold Kohr-prijs gewonnen in Oostenrijk. Deze prijs wordt om de drie jaar toegekend aan mensen en initiatieven die zich inspannen voor een duurzame wereld waarin zelfstandigheid en de menselijke maat centraal staan.
“Repair Cafés zijn bouwstenen van een duurzame, grondstoffenbesparende levensstijl en een toekomst- bestendige economie in de zin van de filosofie van Leopold Kohr”. Dit valt te lezen op de oorkonde die bij
de prijs hoort. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.
Bij de prijsuitreiking was o.a. de vice-gouverneur van de provincie Salzburg aanwezig. “Uw bijdrage aan duurzaamheid en zinvol hergebruik werpt wereldwijd vruchten af. Repareren in plaats van weggooien is intussen voor veel mensen een levensstijl geworden”, zei de vice-gouverneur.
In haar dankwoord roemde Martine de tienduizenden Repair Café-vrijwilligers. “Ik vind het fantastisch dat zo veel mensen bereid zijn om zich vrijwillig in te zetten om buurtgenoten te helpen met het repareren van kapotte spullen en 't behouden en doorgeven van reparatiekennis. Met zijn allen vormen we 'n wereldwijde beweging van mensen die genoeg hebben van de wegwerpmaatschappij en die laten zien dat het anders kan.”
Maak jouw eigen website met JouwWeb